Gorsko kolo

Ste se odločili za kolesarjenje izven urejenih cest? Pa se pri tem nikakor ne morete odločiti med bogato ponudbo gorskih koles, ki jih lahko najdete v trgovinah širom Slovenije? Gorsko kolesarjenje zares postaja izredno priljubljen šport, ki ga obožuje tako staro kot mlado. V nadaljevanju članka si zato oglejmo, čemu so pravzaprav gorska kolesa namenjena in kdo naj se odloči za nakup takšnega kolesa.

Gorska kolesa so torej primerna za vse tiste, ki želijo kolesariti po neurejenih poteh, kot so pesek, gozdne poti ali gorske steze. Prav bodo prišla vsem tistim kolesarskim entuziastom, ki namesto po asfaltu veliko raje vozijo po bolj zahtevnem terenu. Med najbolj priljubljene oblike gorskega kolesarjenja zagotovo sodi vožnja po stezah – to so ozke poti, ki se vijejo čez gozdove in polja.

Seveda ne smemo pozabiti tudi na kolesarjenje po neurejenih ali urejenih poteh gora, ki je lahko še kako adrenalinsko. Zanimiv primer takšnega spusta si lahko pogledate v spodnjem video posnetku.

Prav zaradi značilnosti terena so gorska kolesa izjemno vzdržljiva, saj morajo premagovati številne ovire na poti, med katere sodijo na primer skale, kamenje in korenine. Zato je okvir gorskih koles izdelan iz aluminija in karbonskih vlaken, pa tudi zavore so močnejše kot pri ostalih vrstah koles.

Gorska kolesa delimo na moška in ženska, ločijo pa se še glede na druge različne lastnosti. Tu naj omenimo položaj vzmetnih vilic, vrsto zavor in podobno.

Kaj vse zahteva gorsko kolesarjenje?

Za gorsko kolesarjenje poleg primernega kolesa potrebujete veliko vztrajnosti, samostojnosti, poleg tega morate kolo tudi tehnično obvladati. Gorsko kolesarjenje lahko namreč primerjamo kar s tekom čez drn in strn.

Ker se gorsko kolesarjenje lahko odvija nekje v divjini, daleč od civilizacije, se je med gorskimi kolesarji razvila tudi etika samopreživetja. Primer: kolesar, ki obtiči nekje »bogu za hrbtom«, nikakor ne sme biti nemočen. Obvladati mora popravilo kolesa, to pa da celotnemu dogodku še občutek dogodivščine.

Kupite sebi primerno gorsko kolo!

Če se boste torej odločili za gorsko kolesarjenje in kupujete temu primerno kolo, morate sprejeti odločitev, kateri model je najprimernejši za vas. Čisto vse zagotovo ni odvisno od tega, kako polna je vaša denarnica. Upoštevati morate tudi svoje potrebe in želje.

  • Giant Talon 29e 1 GE 2018
    Giant Talon 29e 1 GE 2018

Svetujemo vam, da si v zgornji galeriji slik in na označeni povezavi ogledate vrhunska kolesa za gorsko kolesarjenje ter si izberete kolo, ki bo najbolj ustrezalo vašim željam in zahtevam.

Naj za konec omenimo še 4 značilne vrste gorskih koles:

  1. Hardtail ali gorsko kolo »trdak« je kolo, ki je še najbolj podobno prvi generaciji gorskih koles. Prepoznate ga po sprednjem vzmetenju oziroma sprednjih blažilnikih.
  2. Full suspension ali polnovzmeteno ali gorsko kolo »softič« lahko prepoznate po vzmetenih sprednjih vilicah in dodatni vzmeti ter po blažilniku nekje na zadnjem delu kolesa.
  3. All mountain, trail, enduro gorsko kolo je prodajni hit med gorskimi kolesi ter nekakšna mešanica med »softiči« in »trdaki«.
  4. Downhill ali »spustaška« gorska kolesa pa so primerna za največje adrenalinske odvisnike.