Dron

Brezpilotne letalne naprave, ki jim domače pravimo kar droni, so v zadnjem desetletju vse bolj priljubljene tudi pri nas. Leteče »igračke«, ki so bile nekoč bolj kot ne v domeni modelarjev, so danes dostopne vsakomur. Ker je za preprost dron cena lahko tudi izjemno nizka, se za nakup odloča vse več ljudi – tako odraslih ljubiteljev kot tudi tistih, ki dron podarijo svojemu otroku, navdušenem nad letečo tehnologijo.

Pomeni nižja cena tudi nižjo varnost? Žal je res tako. Pri nas resnih nezgod, ki bi jih povzročili droni, še ni bilo, a brez sledenja predpisom lahko do njih hitro pride. S tem, ko je za preprost dron cena vsak dan nižja, je namreč tudi vse več neodgovornih uporabnikov. Da bi to spremenili, lahko poskrbimo na dva načina: cene lahko dvignemo na raven, ki ne omogoča nakupa drona kot »igračke«, ali pa poskrbimo za informiranje, kar je gotovo bolj smotrna rešitev.

Dron za otroke?

Če se vaš otrok navdušuje nad letečimi igračkami, je vsekakor dobro, da mu kupite majhen dron, morda zgolj nekoliko večji od dlani, katerega upravljanje ne omogoča velikega dosega in višine. Za igro bo to povsem zadostovalo. Takšno napravo lahko kupite že za dvajset ali trideset evrov, saj je cena sorazmerna z namenom uporabe.

Mini dron MJX X900

Otrok se lahko odloči za kvadrokopter ali pa tudi helikopter ali drugo zračno plovilo, ki ga bo lahko upravljal povsem samostojno in brez nevarnosti, da bi prišlo do nezgode. Pravi droni, namenjeni snemanju iz zraka, ki imajo daljši domet in dosegajo zavidljive višine, pa zagotovo niso igrača in naj ostanejo v domeni odraslih.

Ljubiteljski ali profesionalni dron?

Drone za odrasle, ki so namenjeni ljubiteljskim preletom, običajno označuje cena od okoli 150 evrov dalje, medtem ko je za profesionalni dron cena lahko tudi od tisoč do pet tisoč evrov. Ti droni so večji, težji, imajo daljši doseg, pogosto že vgrajeno kamero, pri letenju pa se je potrebno strogo držati pravil, ki jih predpisuje Uredba o sistemih brezpilotnih zrakoplovov.

Profesionalni dron DJI inspire 1 V2.0Ljubitelji, ki si zaželijo dron, morajo poleg predpisane največje višine upoštevati še nekaj drugih meril, ki jih pravzaprav predpisuje že zdrava pamet:

  • Letimo zgolj podnevi in v lepem vremenu.
  • Ne letimo v bližini letališč, nad cestami, v bližini stavb, ki so posebnega pomena, nad množicami ljudi, v bližini električnih kablov …
  • Za vzlet in pristanek izberemo mesto, kjer nikogar ne ogrožamo – proč od ljudi.
  • Dron imamo med letenjem vedno pred očmi. Izogibamo se oviram, ki bi nam lahko zakrile pogled, ter veliki višini (dovoljena višina je 150 metrov).
  • Pred vzletom vedno preverimo, da dron brezhibno deluje in ima polno baterijo!

Pravila precej omejujejo možnosti uporabe. Če ste tako pred nakupom sanjali o tem, kako boste z dronom poleteli nad zanimivo ladjo na morju, preleteli polno plažo mladenk v kopalkah, s kamero pokukali za visok zid policijske postaje in podobno, ste se ušteli. Vse to je prepovedano. Seveda pa lahko vaš dron leti preko polja, v okolici vaše hiše, nad nenaseljenimi naravnimi področji in snema čudovite panoramske posnetke. Marsikdo posname z dronom tudi športne podvige v naravi, ki bi jih bilo sicer težko zabeležiti – na primer vožnjo s kolesom po brezpotjih ali plezanje v skali.

Kaj pa profesionalni dron? Ta je še bolj zmogljiv glede manevriranja in dometa, ima še boljšo kamero, omogoča oddajanje slike v živo, zato je za takšen dron cena precej zasoljena. Če nimate profesionalnega razloga, da vložite v tako drago snemalno opremo, gre za strošek, ki se gotovo ne povrne.

Ne glede na to, kako drago napravo kupite, kako spretni ste pri upravljanju in kaj nameravate z njo početi, se vedno držite pravil. Danes je cena drona oziroma brezpilotnega zrakoplova res tako nizka, da je dron skoraj tako običajna stvar, kot so bili nekoč papirnati zmaji, a denar ne kupi tudi pameti, ki zagotavlja varnost.