Čevlji za tek

Kako izbrati primerne čevlje za tek?

Pri vsakem športu na uspešnost vpliva tudi oprema, ki jo nosite na sebi. In nič drugače ni pri teku. Če tečete v neustreznih čevljih, je večja verjetnost, da si poškodujete kolena, gležnje, kolke, da vas prične boleti pokostnica ipd.

Z ustrezno tekaško obutvijo se ne boste izognili samo poškodbam, temveč boste lahko dosegli še bistveno boljše rezultate. A preden v specializirani trgovini s športno opremo posežete po novih čevljih, ponovite, kaj vse morate vedeti o dobri tekaški obutvi.

Nevtralni tekač, pronator ali supinator?

Če o izbiri tekaške obutve ne veste prav dosti, naj vam pri tem pomaga izkušeni prodajalec. Ta vam bo določil, ali ste nevtralni tekač, pronator ali supinator, in sicer glede na oblikovanost vaših stopal.

Tekaški copati New Balance 880v9
Moški tekaški copati New Balance 880v9 (Extremevital.com)

Če nimate posebnih težav s stopali – stopalni loki niso problematični – ste nevtralni tekač; če pri teku zvračate gležnje navznoter, ste pronator – imate plosko stopalo; če pri teku zvračate gleženj navzven, ste supinator – imate visok stopalni lok.

Izbira tekaških čevljev glede na vrsto terena

Modeli copat za tek so prilagojeni tudi glede na različne terene. Na atletskem stadionu, na primer, je vaše stopalo obremenjeno precej drugače kot pri teku v naravi.

Robustni in stabilni tekaški čevlji so primernejši za tek po neravnem terenu – terenski ali “trail” tekaški copati. Za širši teren in težje tekače priporočamo obuvala z blaženjem. Minimalistične copate izberite, če želite pri teku doseči najboljši približek bosonogemu teku. Tekmovalni copati pa so najboljša izbira za stadione in asfaltirana področja. Za slednje je značilno, da so odzivnejši in lažji ter so namenjeni zlasti lažjim tekačem.

Dolžina in širina tekaških čevljev

Dolžino stopala si lahko najlaže izmerite na belem A4 listu. Obrišite si stopalo ter izmerite dolžino pete, vse do konca najdaljšega prsta. Upoštevajte, da je dolžina stopala lahko po dolgotrajnem teku še malenkost večja, zato raje izberite vsaj 5 do 10 mm daljše copate od svoje mere.

Ženski tekaški copati On Cloudflow
Ženski tekaški copati On Cloudflow (Extremevital.com)

Večina modelov tekaškega čevlja je primerna za srednjo širino stopala; na trgu lahko posegate tudi po širših ter ožjih modelih. Najpomembneje je, da se vam tekaški čevlji tesno prilegajo po celem stopalu, obenem vas ne sme motiti prav nobeden od šivov. Če boste pri teku nosili preširoke čevlje, bo noga v njih plesala; v primeru preozkih pa vas bosta med aktivnostjo spremljala pekoč občutek ter mravljinčenje nog.

Izbira čevljev glede na težo tekača

Najprej boste torej morali ugotoviti, ali ste nevtralni tekač, pronator ali supinator. Nato boste prodajalcu omenili, na kako zahtevnem terenu nameravate najpogosteje teči. Sledi izbira čevljev glede na dolžino in širino.

Ne nazadnje pa boste prodajalcu morali zaupati še svojo težo, saj izbira tekaških čevljev zavisi tudi od tega dejavnika. Težji tekači morate poseči po stabilnejših in bolj blaženih copatih.