Kolesarska čelada

Katera kolesarska čelada bo prava?

Kolesarska čelada je pomemben del varnostne opreme vsakega kolesarja. Čelado boste nosili na vsaki vožnji, zato se prepričajte, da boste izbrali udobno čelado z vsemi funkcijami, ki jih boste na svojih poteh potrebovali.

Pomembno je najti čelado, ki se pravilno prilega vaši glavi. Vsak model čelade se prilega malo drugače, vendar na srečo proizvajalci čelad ponujajo veliko različnih velikosti in sistemov za zapenjanje. Priporočljivo je, da se s čelado odpravite na testno vožnjo in se prepričate, ali vam ustreza.

Kolesarske čelade imajo različne lastnosti, ki so odvisne od tega, kje in kako se vozimo, zato je pri izbiri pomembno upoštevati predvsem teren oziroma vrsto vožnje. Naš vodnik vam bo pomagal izbrati najboljšo kolesarsko čelado, primerno za vaš stil vožnje.

Cestne čelade

Cestne kolesarske čelade so največkrat zelo lahke, z naraščanjem cene pa dajejo prednost prezračevanju in aerodinamiki. Nekatere tehnologije čelad so zasnovane tako, da vam pomagajo ohranjati hitrost in obvladovati rotacijsko energijo, ki se lahko pojavi pri nekaterih udarcih.

Cestna čelada Rudy Project Rush
Cestna čelada Rudy Project Rush – Extreme Vital

Dražje cestne kolesarske čelade pogosto ponujajo boljše prezračevanje. Težje je ustvariti kolesarsko čelado z veliko prezračevalnimi odprtinami, ne da bi pri tem ogrozili njeno varnost. Zaradi tega sta razvoj in izdelava čelade dražja. Pri izdelavi cenejše kolesarske čelade je pogosto uporabljen večji blok pene z manj luknjami kot pri dražji čeladi. Nekatere čelade višjega cenovnega razreda pa imajo še vedno zelo malo odprtin.

MTB in treking čelade

Obstajajo posebne čelade za gorska kolesa, ki so primerne za vožnjo po makadamskih in bolj grobih poteh. Te se nekoliko razlikujejo od čelad za cestna kolesa. Čelada za gorsko kolo ima na primer vizir na sprednjem delu, ki pomaga preprečiti, da bi vam umazanija in sonce segla v oči, kar je idealno tudi, ko se odpravljate na pot.

Gorska kolesarska čelada Met Lupo
Gorska kolesarska čelada Met Lupo – Extreme Vital

Čelade za gorska kolesa imajo običajno vizir zaradi nenehno spreminjajoče se sence in okoljskih elementov, ki se pojavljajo na terenu in v gozdnatih območjih. Prav tako se največkrat raztezajo dlje po zadnjem delu glave za dodatno pokritost na tehničnih poteh. Obstaja več vrst čelad MTB, ki so zasnovane za posebne discipline vožnje, vključno s polodprtimi in zaprtimi čeladami (podobne motorističnim) za downhill in enduro gorske kolesarje.

MTB full face čelade

Imate navado še bolj premikati meje in običajno gorsko kolesarjenje ni dovolj, da bi vam pognalo kri po žilah? Potem je full face kolesarska čelada nujna. Že ime te vrste čelade pove vse: ščiti celotno glavo in obraz. To je še posebej pomembno, če imate navado, da se z gore spuščate tako hitro, kot se le da.

Full face čelada 100% Aircraft Composite
Full face čelada 100% Aircraft Composite – Extreme Vital

Full face čelada pokriva celotno glavo in ima ščitnik za brado, ki v primeru trka ščiti zobe in brado. Tako boste poskrbeli, da bo vaša glava ostala cela, ne glede na to, kako močno se boste zaleteli. Priporočamo vam, da nosite popolno zaščito, da boste zaščitili tudi preostalo telo.

BMX/Dirt čelade

Za ljubitelje skokov z in BMX obstaja še večja nevarnost padcev. Zato vsem, otrokom, najstnikom in odraslim, priporočamo, da na vsaki vožnji nosijo posebno čelado.

BMX čelada BlueGrass Superbold
BMX čelada BlueGrass Superbold – Extreme Vital

V nasprotju s standardnimi kolesarskimi čeladami in čeladami za MTB imajo te čelade v skate slogu le majhen vizir ali pa ga sploh nimajo. To jim daje nezamenljiv videz in je razlog, da se jim včasih reče lončene čelade. Vendar tovrstne čelade zaradi svoje trdne zasnove nudijo veliko pokritost glave z odlično stransko in zadnjo zaščito. Poleg tega so eleganten pripomoček v parkih za izvajanje trikov in skokov v stilu.

Otroške čelade

Ne glede na to, ali vaš otrok vozi kolo za ravnotežje, kolo za velike otroke ali pa se vozi s kolesarsko prikolico, morajo otroci, stari eno leto ali več, nositi ustrezno nameščeno otroško kolesarsko čelado.

Otroška kolesarska čelada Uvex Kid 3
Otroška kolesarska čelada Uvex Kid 3 – Extreme Vital

Otroške čelade so manjše velikosti in obsega. Seveda se ponašajo s številnimi čudovitimi barvami in potiski, zato otroci dejansko uživajo v nošenju čelade.