Pihala

Med vrstami glasbil naletimo tudi na pihala, na katera glasbenik piha preko ustnika. Glavni predstavniki te vrste so klarinet, saksofon, fagot, kljunasta in prečna flavta, oboa ter orglice.

Na trgu lahko izbirate med številnimi vrhunskimi blagovnimi znamkami pihal, kot so Conn, Gewa Hohner, Yamaha, Moeck ter drugi. V nadaljevanju pa vam podrobneje predstavljamo najbolj priljubljene vrste pihal. To so flavta, oboa, klarinet in fagot.

Flavta – kljunasta in prečna

Za kljunasto flavto je značilno, da ima devet luknjic. Sestavljena je iz dveh delov. Zanjo je značilen različen obseg in razpon tonov. Najlepši zvok boste dosegli s pomčjo čiste, tople in suhe kljunaste flavte. Kljunasta flavta je najpogosteje narejena iz plastike, lesa hruške, oljke ali ebenovine. Od materiala pa je odvisna tudi njena cena.

Kljunasta in prečna flavta

Prečna flavta vsebuje 12 zaklopk. Na njih so luknjice, ki jih mora glasbenik spretno pokrivati s prsti. Večinoma so skoraj vse prečne flavte izdelane iz kovine. Predvsem zaradi tega se kar precej razlikujejo od kljunastih. Ker je prečna flavta tehnološko zmogljiva in znana po svojem tonu, velja za enega od najbolj priljubljenih in zaželenih instrumentov na sploh. Uporabna je tako za solo igranje kot tudi za igranje v orkestru.

Oboa – nepogrešljivo glasbilo v simfoničnem orkestru

Oboa je pihalo, narejeno iz lesa. Njena odlika je tonski razpon med h in g3. Ima dvojni jeziček, kar je ena od lastnosti, ki jo najbolj loči od drugih vrst pihal.

Oboa

Oboa se je prvič pojavila že v 13. stoletju. Svojo tipično obliko je dobila šele pet stoletij kasneje. Današnja podoba oboe pa je bila razvita v Franciji leta 1882. Danes tovrstni inštrument velja za nepogrešljivega v simfoničnem orkestru.

Klarinet – iz trdega afriškega lesa ali ebenovine

Tudi brez klarineta si lahko le s težavo predstavljamo pihalni ali simfonični orkester. Najboljša vrsta klarineta je izdelana iz posebej trdega afriškega lesa ali ebenovine.

Klarinet

Začetniške različice klarineta pa so narejene predvsem iz plastike. Nanj igramo s pomočjo jezička. Ta med pihanjem na glasbilo vibrira in tako ustvarja zvok.

Fagot – najbolj spominja na oboo

Za nekatere je fagot verjetno manj poznano glasbilo. Na prvi pogled zelo spominja na oboo. Sestavljen je iz dveh delov. To sta ustnik z dvojnim trsnim jezičkom ter dolga lesena cev.

Fagot

Fagot ima luknjice, odmevnik in zaklopke. Najpogosteje ga lahko opazite v simfoničnih orkestrih.

Če bi tudi vi želeli igrati na katero od predstavljenih vrst pihal, vas vabimo v priznano spletno trgovino z glasbeno opremo. V njej boste lahko izbirali med pestro ponudbo glasbil priznanih blagovih znamk.