Glasba - vpliv na življenje

Kako glasba vpliva na življenje?

Kjer besede odpovejo, spregovori glasba. Ta citat izraža povezanost človeka z glasbo v vsaki kulturi in skozi vso zgodovino človeštva. Ne glede na to, katerega spola ste, koliko ste stari, kakšno je vaše politično prepričanje ali vera, glasba vam bo pomagala, da v vsakem trenutku izrazite svoje razpoloženje.

Ste kdaj pomislili na to, kakšno bi bilo naše življenje brez glasbe? Svet bi bil zelo tih. Glasba je namreč nekaj posebnega, nekaj, kar človeka naredi človeka. Prav zaradi tega boste glasbo našli prav povsod po svetu. Nekateri glasbi pravimo, da je sofisticirana, spet drugi pa, da je bolj primitivna. Zdi se, da izhaja iz globine naših duš. In prav gotovo vam ni potrebno imeti diplome iz glasbe, da bi razumeli, da je potreba po glasbi skoraj tako osnovna, kot sta osnovni potrebi po hrani in pijači.

Zakaj je glasba pomirjujoča?

Že dolgo želijo znanstveniki z različnimi raziskavami ugotoviti, zakaj je glasba za človeka tako pomirjujoča. Študentje medicine dobro vedo, da ima glasba unikatno povezavo z našimi čustvi, zaradi česar se odlično obnese v različnih stresnih situacijah. Poslušanje ustrezne glasbe znižuje krvni pritisk, upočasni srčni utrip in zmanjšuje nivo stresnih hormonov. S poslušanjem glasbe se oddaljimo od svojih težav.

Psihologi ugotavljajo, da so takšne prednosti glasbe univerzalne, ne glede na to, katero zvrst glasbe poslušamo. Različne zvrsti glasbe so primerne za različna razpoloženja, kot najbolj pomirjujočo glasbo pa strokovnjaki priporočajo prav klasično glasbo.

Klasična glasba

Veliko raziskav je bilo izvedenih tudi z namenom, da bi ugotovili, kako glasba vzpostavlja harmonijo med telesom in umom. S temi raziskavami so ugotavljali prednosti glasbe, pri tem pa so ugotovili naslednje:

  • Struktura in oblika glasbe prinašata varnost in red otrokom in odraslim, ki so pod velikim stresom.
  • Poslušanje glasbe zmanjšuje stres in anksioznost tudi pri starejših ljudeh in pri pacientih, ki čakajo na operacijo.
  • Glasba pomaga ljudem tudi po operaciji, saj se s poslušanjem zmanjšuje postoperativna in kronična bolečina.
  • S poslušanjem glasbe si človek poveča samozavest, zmanjša pa se depresija.
  • Z ustvarjanjem glasbe se izboljša tudi človekovo razpoloženje.

Še nekaj prednosti glasbe:

  • Glasba spodbuja kreativnost. Kreativen um pa lahko doseže ogromno, na tak način pridemo do različnih inovacij.
  • S pomočjo glasbe je pomnjenje in učenje veliko bolj zabavno. Je tudi idealno orodje za memorizacijo.
  • Glasba je univerzalen jezik in kot takšna združuje ljudi po vsem svetu.

Glasba in sproščanje

V dandanašnjem stresnem življenju, polnem različnih nalog in obveznosti, je za vsakega izmed nas še kako pomembno, da si poišče pravi način sproščanja. In ravno tu pride glasba še kako prav. Vsak človek si mora sam poiskati tisto glasbo, ki mu bo pri meditaciji najbolj pomagala. Ni vsaka glasba primerna za meditacijo, a veliko zvrsti glasbe nam pomaga, da se sprostimo in umirimo tok misli. Nežna glasba, še posebej dobro znana melodija, je lahko zelo pomirjujoča in izvrstno služi v samem procesu meditacije.

Se želite z glasbo sprostiti tudi vi? Obiščite spletno trgovino Symphony, kjer vas čaka pestra ponudba glasbil in glasbenih pripomočkov, s katerimi boste lahko glasbo vnesli tudi v svoje življenje.