Vzgojni nasveti

10 najboljših vzgojnih nasvetov

Ko postanete starši, imajo za vas dobronamerne nasvete tako rekoč vsi. Tudi tisti, za katere veste, da o vzgoji ne vedo prav ničesar ali pa so pri vzgoji svojih otrok pošteno udarili mimo. Kakor koli, nekateri vzgojni nasveti so odlični, zanimivi in imajo precej poseben pristop. To so tisti, ki so najboljši ter bi se jih resnično morali držati. Najboljše pa je seveda to, da so povsem preprosti. So modrosti, za katere ni potrebnih nobenih velikih znanj in nobenih šol, saj so zgolj misli, ki prihajajo iz izkušenj in srca.

Zanimivi vzgojni nasveti

1. Kričanje utiša sporočilo vaših besed. Raje govorite tiho, da bodo otroci slišali njihov pomen, ne pa zgolj njihove glasnosti.

2. Otroci niso težava. Oni imajo težave. Raje se torej osredotočite na to, kako jim boste pomagali odpraviti težave, ne pa, da skušate odpraviti njih.

3. Kadar majhne otroke premagajo velika čustva, je naloga staršev, da z njimi delimo svojo mirnost in modrost, ne pa, da se pridružimo njihovi norosti.

4. Otrok ne morete naučiti boljšega obnašanja tako, da poskrbite, da se počutijo slabše. Pomagajte jim, da se bodo počutili bolje, pa se bodo bolje tudi obnašali.

Oče in sinova v pogovoru

5. Nikar ne skušajte spremeniti svojih otrok v čudovita bitja. Raje jih večkrat opomnite, da so čudovita bitja.

6. Otroke nikoli ne razvadimo s preveč ljubezni. Razvadimo jih takrat, ko svojo pozornost nadomestimo z darili.

7. Kadar dajemo otrokom nasvete, si pogosto zatisnejo ušesa, vedno pa imajo oči odprte za naš zgled.

8. Najbolj pomembno je, da otroci vsakič, ko se zazrejo v nas, ne glede na težave in okoliščine, v nas vidijo nekoga, ki verjame vanje.

9. Če želite, da bodo otroci ostali z nogami na tleh, jim na ramena naložite nekaj odgovornosti.

10. Bodite starši, kakršne ste si sami želeli in jih potrebovali, ko ste bili otrok.