Šotor na strehi avtomobila

Se radi odpravite pohajkovat in odkrivat nove kraje? Morda poiskati nove kolesarske poti daleč stran od vsega, kar ste poznali? Potem bo strešni šotor zagotovo nekaj, kar si boste želeli preizkusiti. Enodnevni izleti so povsem v redu, a so za aktivne ljudi morda malce prekratki in zahtevajo dodaten napor.

Kaj pa, če bi se naslednjič podali stran od mestnega vrveža, avtomobil parkirali nekje na samem in kar na strehi vozila postavili šotor, ki vam bo nudil zaščito in udobje za prenočitev? Verjetno se vam zdi ideja izjemna, a si ne predstavljate, kako bo vse skupaj videti.

Strešni šotori osvajajo kupce

Vse več je tistih, ki so kupili ali si izposodili strešni šotor in bili nad njim navdušeni. Kako malo je treba, da ima človek ob sebi dejansko vse, kar potrebuje. Omenjeni šotori so zelo enostavni za sestavljanje in pospravljanje, saj se večina dela opravi sama od sebe.

Strešni šotor Thule Tepui Explorer Kukenam 3
Strešni šotor Thule Tepui Explorer Kukenam 3 – Extreme Vital

Pri različici z mehko streho je morda nekaj malega dela z zavezovanjem vrvic in postavljanjem teleskopskih palic v šotoru, pri modelu s trdo lupino pa se v manj kot minuti vse postavi in sestavi samo od sebe. Dejansko boste vozili svoj mobilni apartma ves čas s seboj.

Bo strešni šotor zagotovo primeren?

Pred nakupom strešnega šotora se vedno vprašamo, ali nudi dovolj za naše potrebe. Zavedati se je treba, da ne glede na predsodke z naše strani nudi več kot dovolj prostora za spanje. Streha vozila se nam ne zdi blazno velika, kljub temu pa je zgolj podlaga za tisto, kar se nato postavi na njej. Spalna površina namreč sega preko strehe, saj strešni šotor potrebuje zgolj nosilce, ki so na njej montirani.

Ti morajo biti ustrezni za določen model šotora, zato se o tem pred nakupom pogovorite s prodajalcem. Če še vedno dvomite, dodajmo, da so strešni šotori največkrat tarča kupcev, ki potrebujejo prostor za 2 do 4 osebe, kar neverjetno pa se sliši, da lahko v nekaterih modelih prespi tudi do 6 oseb.

Konec slabe volje ob postavljanju šotora

Če ste vajeni iskanja ustreznega prostora za postavitev šotora, se verjetno spomnite tudi prigod, ko nikakor ni bilo najti ustreznega mesta za zabijanje klinov. Kot nalašč je tam spodaj vedno kakšna skala ali večji kamen. Tudi napenjanje vrvic in kopanje odtočnega jarka pri strešnem šotoru odpade.

Ker se dejansko postavi sam od sebe, od vas ne bo zahteval skorajda nobenega napora. Še posebej tisti s trdo lupino. Spali boste visoko od tal, morebitnih nočnih živali in nerodnih sosedov, ki se zatikajo v napete vrvice šotora. Tudi pospravili ga boste enako hitro.

Koliko prostora boste v resnici potrebovali?

Materiali, ki so uporabljeni na strešnih šotorih, so kvalitetni in nepremočljivi. Seveda kvaliteta niha od ponudnika do ponudnika, nekako vsi pa zagotavljajo tisto osnovno in najbolj nujno. Takšen šotor ima tudi okna oziroma line za pogled ven, pri čemer ima večina vdelane tudi komarnike za bolj mirne noči.

V šotor se boste seveda povzpeli po lestvi, zaradi česar bo, še posebej ponoči, treba to početi nekoliko bolj pazljivo. Da bi izbrali ustrezen model, obvezno preverite vse dimenzije in razmislite, koliko prostora v resnici potrebujete – ne glede na tisto, kar je zapisano v navodilih proizvajalca.