Smučarski čevlji

Imate težave z izbiro smučarskih čevljev?

Smučarska sezona se bo vsak hip začela. Pred vrati so številni smučarski sejmi, na katerih si lahko poiščete opremo, ki jo potrebujete za svoje smučarke podvige. Strastni smučarji imate tako rekoč zimske počitnice že rezervirane. Toda, ali bo vaša oprema za letošnjo zimo še ustrezna? So vaši smučarski čevlji še v dobrem stanju ali morda potrebujete nov par? Ali pa preprosto ne želite iti v nakup novih, ker ne veste, kaj, kako in kje iskati najustreznejše?

Ker nakup smučarskih čevljev zagotovo ni preprosto opravilo, vam bomo zaupali šest koristnih nasvetov, s pomočjo katerih boste zagotovo izbrali najboljše čevlje za smučanje.

1. Za nakup si vzemite dovolj časa

Ko se boste podali v nakup pancerjev, vedite, da je zelo malo možnosti, da boste nakup izvedli v pičlih 10 minutah. Smučarske čevlje je potrebno vedno pomeriti, kar lahko vzame nekoliko dlje kot to velja za klasično obutev.

Pancerji Atomic Hawx Ultra XTD 120
Atomic Hawx Ultra XTD 120 (Extremevital.com)

Ker boste imeli na smučanju noge ves čas zaprte, vam svetujemo, da pancerje obujete vsaj za nekaj minut in se z njimi nekajkrat sprehodite po trgovini. Le tako boste ugotovili, ali vam dolžina in širina čevlja sploh ustrezata.

2. Ne kupujte prevelikih čevljev

Nekateri starši svojim otrokom kupite večje smučarske čevlje z namenom, da jih bo otrok imel za dlje časa. Žal je ta odločitev zmotna, saj s prevelikimi čevlji smučar nima pravega občutka.

Nekateri zaradi tega čutijo bolečine, drugim noge omrtvičijo in večini noga med smučanjem dejansko pleše v čevlju, kar pa ni dobro za pritisk na smučko.

Smučarski čevelj seveda ne sme tiščati, mora pa nogo tesno objeti.

3. Smučarske čevlje pomerite z debelimi nogavicami

Ko se odločite za nakup novih smučarskih čevljev, vedno s seboj vzemite nogavice, s katerimi najpogosteje smučate. Ali so to debele ali tanke, je odvisno od vas.

Pancerji Tecnica Mach Sport 100
Tecnica Mach Sport 100 High Volume (Extremevital.com)

Ker pa so zimske razmere lahko tudi zelo krute, je dobro čevlje pomerjati z debelimi nogavicami. Vedno se izogibajte dvojnim nogavicam, saj te pogosto povzročijo slabo prekrvavljenost.

4. Upoštevajte individualno obliko stopala

Na tržišču obstajajo številni modeli, ki upoštevajo različne oblike nog. Zato ni bojazni, da ne bi dobili ustreznega smučarskega čevlja, če imate preozko ali preširoko nogo. Zagotovo boste našli model, ki bo popolnoma ustrezal vašemu stopalu.

5. Za kakšen namen ji boste potrebovali?

Na tržišču boste lahko izbirali med številnimi smučarskimi čevlji, vsak od njih pa je ustvarjen za točno določen namen. Spletne trgovine in specializirane športne prodajalne so smučarske čevlje razdelile v več skupin.

Pancerji Salomon S Max 110
Salomon S Max 110 (Extremevital.com)

V splošnem ločimo večnamenske moške in ženske smučarske čevlje, tekmovalne smučarske čevlje, smučarke čevlje za smučarje prostega sloga in smučarske čevlje za otroke. V tem sklopu čevljev boste zagotovo našli kaj zase.

6. Trdota smučarskega čevlja je izražena s FLEX-om

Kako trdni so smučarski čevlji, vam pove podatek, zapisan na samem čevlju, ki je izražen s FLEX-om. Ta preprosto pove, kolikšno silo potrebujete, da smučarski čevelj upognete naprej.

Pri ustrezni izbiri dovolj trdnih pancerjev je treba upoštevati moč smučarja, fizično kondicijo, način smučanja in njegovo težo. Na splošno velja, da so čevlji za smučarke mehkejši, ker so predstavnice nežnejšega spola običajno lažje od moških.