Varčevanje z vodo

Zakaj in kako varčevati z vodo?

Voda velja za naše največje bogastvo, saj brez nje ni življenja. Marsikje do čiste pitne vode nimajo dostopa, pa tudi v razvitem svetu njena kakovost upada, zato je treba z vodo ravnati previdno. Gre za naravni vir, ki ga moramo spoštovati.

Zakaj varčevati z vodo?

Varčevanje z vodo je varčevanje z življenjsko pomembnim naravnim virom. Načeloma torej z njo varčujemo zaradi samega ohranjanja okolja, marsikdo pa seveda tudi zaradi družinskega proračuna. Sicer kubični meter vode, ki priteče skozi naše pipe, ni drag, a če nismo pazljivi, lahko vsota hitro poskoči in doseže tudi sto ali dvesto evrov mesečno na gospodinjstvo. Varčevanje z vodo je torej nujno iz obeh razlogov, pri njem pa moramo sodelovati prav vsi. Na srečo otroke o varčevanju z naravnimi viri učijo že v vrtcu, tako da smo kot družba pri tem čedalje uspešnejši.

Kako varčevati z vodo?

Varčevanje z vodo je potrebno doma, v službi oziroma delovnih organizacijah, prav tako pa tudi v javnih ustanovah. In kaj lahko naredimo za to, da bo varčevanje z vodo čim bolj uspešno?

1. Vodo zapiramo. Ko si umivamo zobe, ko se med prhanjem milimo in podobno, ni potrebno, da voda teče. Prhanje naj bo kratko.

2. Perilo peremo na krajših programih. Razen delovnih oblačil naše obleke niso tako umazane, da bi bili potrebni dolgi programi pranja, ki porabijo veliko vode.

3. Na enak način lahko za varčevanje z vodo poskrbimo tudi pri uporabi pomivalnega stroja. Če posoda ni zelo mastna, uporabimo trideset minutni program, ki povsem zadošča. In ne, posode ne pomivamo ročno, ker pri tem iztočimo preveč vode.

4. Namestimo varčne kotličke za stranišče. Stari kotlički so porabili veliko več vode, kot je potrebno, sodobni pa so večstopenjski – za krajše ali po potrebi daljše izpiranje.

5. Ne kupujemo vode in drugih pijač v plastenkah. Za proizvodnjo ene plastenke se namreč porabi prav toliko vode, kot jo potem vanjo natočijo. Za varčevanje z vodo raje natočite vodo doma v svoj stalni bidon oziroma plastenko za daljšo uporabo.