Procesi obdelave kovin

7 najpogostejših procesov obdelave kovin

Obdelava kovin je že vse od nastanka te veje obdelave materialov ena najpomembnejših in praktično nepogrešljivih. Poznamo kar nekaj različnih vrst obdelave kovin, zato bomo tokrat govorili o sedmih najpogostejših. Gre za procese, ki so v tovrstni industriji praktično ves čas v prvem planu.

Brez obdelave kovin si namreč težko predstavljamo današnji slog življenja. Avtomobilska industrija, letala in ves preostali transport. Kovine se uporabljajo tudi v gradnji. Lahko jih režemo, varimo, jih ukrivljamo in iz njih izdelujemo cevi, avtomobilske dele ter nešteto drugih izdelkov za vsakdanjo rabo.

1. Razrez kovin

Razrez kovin je eden od osnovnih postopkov pri obdelavi kovin. Z razrezom se njihova pot do končnega izdelka namreč šele prične. Ustrezno razrezani kosi se pripravljajo za transport, a je razrez še precej več kot to. Vsekakor moramo na tem mestu omeniti dve vrsti razreza. Eden je tako imenovani CNC (škarje), drugi pa laserski razrez.

Laserski razrez kovine
Laserski razrez omogoča hitro in natančno rezanje kovin.

Ko vlečemo primerjave med obema, lahko povemo, da gre pri laserskem razrezu za vrsto razreza, ki je še posebej natančna in posledično omogoča zelo malo odpada. Kljub temu pa ima tudi CNC svoje prednosti, ki se pokažejo, ko je potrebno razrezati kakšne bolj preproste oblike, saj je na ta način strošek vložene energije precej manjši kot pri laserskem.

2. Ukrivljanje kovin

Pri ukrivljanju kovin gre vsekakor za enega bolj zahtevnih postopkov obdelave kovin, saj je potrebno posamezne kose ukrivljati pod določenim kotom, pri čemer pa ne sme priti do deformacije ali poškodbe materiala. Proces ukrivljanja kovin se denimo uporablja pri ukrivljanju cevi.

Cev mora ostati enako pretočna, pri tem pa nuditi določen kot za montažo na objektu. Za cevi se najpogosteje uporablja 3D CNC krivljenje kovin. Potem je tu recimo tudi ukrivljanje pločevine za avtomobilske dele, ki morajo biti brezhibni in vedno enaki.

3. Varjenje

Še eden izmed nepogrešljivih procesov obdelave kovin je varjenje. Pri varjenju gre za spajanje dveh kosov kovine v nerazdružljivo celoto. Ker poznamo kar nekaj različnih vrst kovin, je jasno, da temu primerno obstaja tudi nekaj različnih vrst varjenja. Pri tem se uporabljajo različni načini s plini, elektriko in različno strojno opremo.

Varjenje
Tudi v sodobni industriji je ročno varjenje marsikdaj edina možnost.

Varjenje pa ločujemo tudi na dve osnovni vrsti, in sicer poznamo ročno ter robotsko varjenje. Industrija danes želi vse več opravil prepustiti robotom, saj so ti neutrudljivi in praktično nezmotljivi, a je tudi človeška roka še vedno potrebna, ko je treba variti na nedostopnih mestih, zunaj, pri varjenju unikatnih kosov in podobno.

4. Strojna obdelava

Pri obdelavi kovin se uporablja kar nekaj različnih vrst orodja in strojev. Prav strojna obdelava kovin je tista, ki sploh omogoči končni videz in uporabnost določenega izdelka iz kovine. Sem štejemo brušenje, struženje, obrezovanje, vrtanje lukenj, posnemanje robov, vrezovanje navojev in drugo obdelovanje kovin.

5. Štancanje

Pri štancanju gre za serijsko proizvodnjo izdelkov iz pločevine, ki jih stroj s posebnim orodjem (matrico) hitro izrezuje in oblikuje. Matrica je natančno izdelana po zahtevanih specifikacijah in omogoča, da stroj s pravo silo preko nje oblikuje in obreže kos pločevine.

To lahko seveda ponavlja v nedogled, prav od tod pa se je beseda »štanca« uveljavila tudi v pogovornem jeziku. Opisuje torej neko dogajanje, ki je enolično in se odvija brez premora. Z enim orodjem se opravlja več preoblikovalnih funkcij, za štancanje pa se navadno uporablja mehansko ali hidravlično stiskalnico.

6. Prebijanje

Pri prebijanju gre navadno za prebijanje pločevine, zato je pomembno, da strojna oprema omogoča prebijanje določene debeline pločevine. Prav tako je zelo pomemben podatek, kako velike luknje lahko stroj za prebijanje ustvari.

Prebijanje
Pri prebijanju gre običajno za ustvarjanje lukenj v pločevino.

Morda bi komu prišlo na pamet, da bi bilo možno za prebijanje precej bolj natančno (in brez deformacij okolice preboja) uporabiti laser. Verjetno res, a ne smemo zanemariti precej večjih stroškov zaradi vložene energije, ki bi pri tem nastali.

7. Ulivanje

Še eden izmed procesov obdelave kovin, ki je neobhoden, da do dovršenih izdelkov sploh pride, je ulivanje. Gre za proces, pri katerem se določeno kovino segreje do temperature njenega tališča in se jo nato vlije v za to namenjen kalup.

Kalup je oblikovan tako, da na notranjem delu posnema končni izdelek z zunanje strani. Gre tudi za enega od najstarejših postopkov obdelave kovin.