Registracija domene

Registracija domene

Registracija domene je postopek, prek katerega fizična ali pravna oseba pride do lastnega naslova na spletu. V današnjem prispevku bomo odgovorili na glavna vprašanja, povezana z registracijo domenskih imen, tako da vam bo po prebranem storitev povsem jasna. Prav tako boste vedeli, kakšna morata biti domensko ime in domenska končnica. Napačna izbira enega ali drugega elementa namreč lahko vodi do mnogo slabših poslovnih rezultatov, kot bi bili sicer.

Zakaj je izbira ustrezne domene tako pomembna?

Ustreznost domene je povezana predvsem z dvema dejavnikoma. Prvi je, da gre ime dobro v uho, torej da se dobro sliši, drugi pa, da si je domeno enostavno zapomniti. Če boste izbrali takšno, ki omenjenih kriterijev ne bo izpolnjevala, lahko računate na manj direktnega obiska z neposrednim vpisom domene v URL vrstico spletnega brskalnika. Prav tako boste težje zgradili močno in prepoznavno blagovno znamko.

Na kaj moram biti pozoren pri izbiri imena domene?

Registracija domene vključuje izbiro domenskega imena in končnice. Omenili smo že, da mora biti ime kar se da enostavno za vtisniti si ga v spomin. To je najlažje doseči, če je kratko, vendar pa se je raznih kratic bolje izogibati, ker si jih je težko zapomniti.

Ime domene

Izberite torej ime, ki ne bo predolgo. Naj bo tudi smiselno. Pred registracijo se obrnite na svoje najbližje in jih povprašajte, kakšno se jim zdi izbrano domensko ime. Morda se bo vam zdelo naravnost odlično, vsi drugi pa bodo mnenja, da si takšnega imena ne bi nikoli zapomnili. V tem primeru jih poslušajte in se domislite novega imena.

Kako izbrati kar najboljšo domensko končnico?

Ustrezna izbira domenske končnice je izjemno pomembna. Če vam je npr. zelo všeč končnica .pw, nanjo raje pozabite, saj se boste v iskalniku Google z njo le stežka uvrstili na visoka mesta. Pri izbiri domenske končnice upoštevajte nekaj preprostih nasvetov:

  • za Slovenijo je primerna .SI;
  • za države Evrope je primerna .EU;
  • za stran v angleščini bo odlična .COM;
  • najboljša alternativa končnice .COM je .NET;
  • za točno določeno državo izberite ustrezno nacionalno končnico.

Svetujemo vam, da preverite tudi tako imenovane tematske domene (na primer .AGENCY, .STUDIO, .LIFE, .NINJA, .BLOG, .WINE, .BEER, .NEWS, .TIPS, …). Teh obstaja več kot 1.000, zelo veliko izmed njih pa jih pri nas ponuja registrar NEOSERV.si. Tematske domene so odlične, saj jih zaenkrat še ni registriranih veliko (gre namreč za novejše končnice), hkrati pa ne predstavljajo težav z uvrstitvami v iskalniku Google.

Ali je domena, ko jo registriram, za vedno moja?

Ne, domena vam pripada do takrat, za kolikor časa ste jo registrirali. Različne domenske končnice omogočajo zakup za različno obdobje. Nekatere je moč zakupiti zgolj za eno leto, nekatere največ za tri, spet druge za največ pet ali deset. Minimalno obdobje pri vseh končnicah pa znaša eno leto.

Ko domena poteče oziroma malo pred potekom je le-to potrebno podaljšati. Postopek je povsem preprost, saj le poravnate strošek, ki vam ga zaračuna vaš registrar. Ta nato vašo domeno podaljša za izbrano časovno obdobje.

Kaj je razlika med domeno in spletnim gostovanjem?

Gre za dve različni storitvi, ki pa sta med seboj povezani. Spletno gostovanje je prostor na spletu. Pri tej storitvi torej zakupimo določen del strežnika, s katerim upravlja ponudnik spletnega gostovanja. Najpogostejša oblika storitve je deljeno gostovanje, sicer pa poznamo še VPS in namensko gostovanje, pa reseller gostovanje, kolokacijo, gostovanje v oblaku in podobno. Še enkrat: spletno gostovanje je prostor, kamor shranimo datoteke in podatkovne baze, ki sestavljajo našo spletno stran, prav tako pa tudi elektronsko pošto.

Spletno gostovanje

Na drugi strani pa je domena, kot že omenjeno, zgolj spletni naslov, na katerem je naša spletna stran dostopna. V našem primeru gre torej za domeno »ZSOMS.SI«, ki je, kot vidite, sestavljena iz domenskega imena in domenske končnice.

Da spletna stran deluje, je potrebno domeno in spletno gostovanje med seboj povezati. To se naredi z usmeritvijo domene na strežnik – vpisati ji je potrebno ustrezne DNS zapise. Kako točno se to naredi, povprašajte svojega registrarja.

In kje naj domeno registriram?

Registracija domene je lahko izvedena pri domačem ali tujem registrarju. Najboljši domači registrarji imajo zelo podobne cene kot tuji, seveda pa domači nudijo tudi domeno .SI, ki je pri tujih registrarjih običajno precej dražja ali pa se je sploh ne da registrirati. Poleg tega domači registrarji nudijo podporo naročnikom v slovenskem jeziku, kar je velika prednost.

Svetujemo vam, da registracijo domene opravite pri domačem registrarju NEOSERV.si, kjer zagotavljajo najnižje cene domen v Sloveniji. Hkrati vam pripadata tudi brezplačno DNS gostovanje ter možnost uporabe e-poštnega naslova za preusmeritev e-pošte v izbrani e-poštni predal. Registrar je znan tudi po izjemno odzivni in prijazni ekipi, ki svojim naročnikom vedno z veseljem pomaga.