Kovinske konstrukcije

Na sodobno podobo urbanega sveta že stoletje izjemno vplivajo kovinske konstrukcije, ki so povsem spremenile način gradnje. Običajno najprej pomislimo na tretjo dimenzijo v gradnji, torej dvigovanje stavb v nebo. Leta 1930 je bila zgrajena stolpnica Chrysler Building v New Yorku, zgolj leto dni kasneje je bila prav tam dokončana Empire State Biulding – stavbi, ki sta še danes ikoni mesta in v uporabi brez kakršnega koli varnostnega tveganja.

Proizvodnja jekla je sicer večja na Kitajskem in Japonskem, kjer ravno tako ne zaostajajo z gradnjo visokih stavb, v zadnjih dveh desetletjih pa pri rasti v višino prednjačijo prav na področju Azije. A jeklene konstrukcije niso nič manj uporabne za nižje stavbe: brez njih si na primer ni mogoče predstavljati sodobnega stadiona.

Kaj pa manjše konstrukcije? Nadstreški, stopnice, mostovi, gondole in podobne kovinske konstrukcije nas spremljajo na prav vsakem koraku.

Kako varne so kovinske konstrukcije?

Kovine imajo odlične fizikalne lastnosti, a da se te ohranjajo, je potrebno skrbeti za njihovo zaščito. Tako lahko izdelki dosežejo dolgo življenjsko dobo in jih ne načne zob časa. Odličen primer lahko ponovno najdemo v ZDA, kjer se most Golden Gate Bridge že od leta 1937 dviguje nad morsko ožino pri San Franciscu, pa mu niti veter niti kalifornijske visoke temperature niti slana morska voda ne pridejo do živega. Seveda pa za to nista pomembna le material ter njegovo vzdrževanje, temveč tudi pravilno zasnovana konstrukcija. Upoštevati je bilo potrebno tako vsakdanje sile kot tudi potresno varnost, saj je Kalifornija dežela pogoste seizmične aktivnosti. Da so kovinske konstrukcije varne, morajo biti torej dobro načrtovane.

Načrtovanje kovinske konstrukcije

Načrtovanju sledi kakovostna izvedba. Polizdelki morajo biti izdelani natančno, spoji morajo biti popolni. Ker je varnost na prvem mestu, se za izvedbo kovinskih konstrukcij vedno izbira zgolj podjetja, ki lahko svojo usposobljenost dokažejo s primernimi certifikati kakovosti, tako splošnimi kot tistimi, ki se nanašajo na posamezno področje dela, na primer na varjenje. To dokazuje mednarodni certifikat ISO 3834-2.

Slovenski mojstri za kovinske konstrukcije

Kovinc - logoSlovenija sodi glede kakovosti konstrukcij med najboljše, zaradi česar naša podjetja pogosto skrbijo tudi za projekte v tujini. Eno takšnih je Kovinc d.o.o. z Gorenjske, ki se ukvarja tako z obsežnimi kot tudi enostavnejšimi konstrukcijami. Na spletni strani Kovinc.si si lahko v galeriji ogledate njihove reference ter se tako tudi prepričate o njihovih bogatih izkušnjah.

Kakovost pa poleg referenc zagotavljajo tudi mednarodni certifikati, s katerimi potrjujejo, da so njihove kovinske konstrukcije po varnosti in kakovosti primerne za še tako zahtevne projekte.