Bolečine v križu

5 načinov za odpravo bolečin v križu

Bolečine v križu sodijo med najpogostejše vrste bolečin sodobnega časa. Z njimi se lahko soočate, čeprav še niste v letih, vzroke zanje pa lahko iščete marsikje. Predolgo sedenje za računalnikom je eden od najpogostejših sodobnih vzrokov, seveda pa so tu še drugi, za katere si sploh ne morete misliti, da vam lahko povzročajo težave s hrbtenico oziroma križem.

Bolečine v križu najpogosteje poskušate z različnimi načini odpraviti kar sami. Če se tovrstne težave še kar nadaljujejo, pa v takem primeru obiščete tudi zdravnika. V kolikor težave niso večje, vam bo zdravnik priporočil posebne vaje, ki vam bodo na relativno hiter način pomagale odpraviti bolečine. Najučinkovitejše vaje za odpravo bolečin v križu lahko najdete tudi na priljubljeni spletni strani www.popolnapostava.com.

Premagajte bolečine v križu z rednimi vajami

Tudi mi vam v nadaljevanju predstavljamo 5 vaj za odpravo bolečin v križu. Če jih boste dosledno in pravilno izvajali, vam zagotavljamo, da boste bolečine hitro omilili ali jih celo povsem odpravili.

1. vaja: Položaj mačke

Postavite se na vse štiri in poravnajte trup. Dlani postavite v širino ramen, kolena pa v širino bokov.

Položaj mačke

Popek iz začetnega položaja potisnite proti podlagi, obenem sprostite hrbtenico. Pogled usmerite navzgor. V fazi gibanja vdihnite in v skrajni točki zadržite za vsaj dve sekundi.

Z gibanjem nato nadaljujete še v drugi smeri.

2. vaja: Pogled proti nebu

Ulezite se na tla, in sicer tako, da roke položite ob zgornji del telesa. Komolci naj bodo točno pod rameni. Iz ležečega položaja dvignite zgornji del trupa do skrajne točke.

Pogled proti nebu

Nekajkrat vdihnite in izdihnite. Nato se vrnite v začetni položaj. Pazite tudi na to, da bo glava ves čas vaje v podaljšku hrbtenice, da bo lahko sledila vašemu gibanju.

3. vaja: Zvezda

ulezite se na hrbet ter razširite noge in roke. Najprej dvignite noge in roke od podlage. Pripravite se na gibanje.

Zvezda

V zgornjem delu telesa naj se roke pomikajo nazaj, lopatici naj se pri tem približata. V spodnjem delu pa iztegnjene noge pomikajte skupaj in narazen.

4. vaja: Strešica

Postavite se na vse štiri, in sicer tako kot pri prvi vaji. Nato dvignite medenico in iztegnite noge. Stopala naj bodo ves čas v stiku s podlago.

Strešica

Glavo potisnite med roke. Položaj še najbolj spominja na črko v. V tem položaju poskusite ostati minuto.

5. vaja: Rotacija kolen

Ulezite se na hrbet. Roke in noge naj bodo pod pravim kotom ter odmaknjene od telesa. Dlani imejte uprte ob podlago.

Rotacija kolen

Kolena pokrčite in primaknite v smeri prsnega koša. Nato izmenično spuščajte kolena levo in desno proti podlagi.

Drugi načini za odpravo bolečin v križu

Ergonomski stol SpinalisDo sedaj smo vam omenili dva učinkovita načina, kako odpraviti bolečine v križu. To sta dosledno izvajanje vaj in obisk zdravnika. Vsekakor pa obstajajo tudi drugi načini, ki se jih lahko držite vzporedno z omenjenima dvema rešitvama.

Če pogosto sedite za računalnikom in to na slabem stolu, vam priporočamo, da se neprimernega stola takoj znebite in si kupite takšnega, ki je narejen za pisarniško delo. V tem hipu je najboljša rešitev pisarniški ergonomski stol (npr. SpinaliS), ki ga lahko naročite kar v spletni trgovini.

Prav tako se boste bolečin v križu hitreje znebili, če ne boste dvigovali težjih bremen. Včasih je namreč potreben samo en nepravilen gib pri dvigovanju in že se soočate z zoprnimi bolečinami v predelu križa ali hrbtenice.

Sicer pa vam bodo pri odpravi bolečin pomagale še druge športne aktivnosti. Katere so to, pa si prav tako lahko pogledate na spletni strani Popolna Postava, kjer boste izvedeli tudi druge koristne informacije za oblikovanje in zdravje telesa.