Kurje oko na podplatu

Kako se spopasti s kurjim očesom?

Kurje oko, ki mu pogosto rečemo kar otiščanec, je vidno otrdela, debela plast kože. Najpogosteje se pojavi na stopalih, nastane pa tedaj, kadar se koža poskuša zaščititi pred pritiskom ali trenjem.

Vsekakor odstranjevanje in zdravljenje kurjih očes ni življenjskega pomena, kljub temu pa je takšne tvorbe dobro odstraniti, če povzročajo bolečino pri hoji ali če predstavljajo estetsko težavo.

Vrste kurjih očes

Znanih je več različic kurjega očesa:

  • trda kurja očesa,
  • mehka kurja očesa,
  • semenska kurja očesa.

Trdo kurje oko je majhno, trdo gosto področje kože. Navadno se oblikuje na vrhu nožnih prstov – na predelih, kjer kosti pritiskajo na kožo. Mehko oko je belkasto ali sivo ter ima bolj mehko, nekoliko gumijasto strukturo. Pogosto se pojavi med prsti. Semenska kurja očesa so majhna, običajno se tvorijo na dnu stopal.

Vzroki za nastanek

Kurje oko nastane zaradi ponavljajočega drgnjenja, trenja ali draženja, prav tako zaradi stalnega pritiska na kožo določenega predela. Navadno se tvori na izbočenih ali koščenih predelih stopal. Lahko nastane tudi na roki – prav tako na mestih, kjer se koža nenehno drgne oziroma je pod določenim pritiskom.

Mehko kurje oko
Poznamo več vrst kurjih očes, ena od teh je tudi mehko kurje oko.

Verjetnost, da se pojavijo kurja očesa, je večja, če hodite brez nogavic, nosite preozko obutev, dolgotrajno sedite, hodite ali tečete, imate zdravstvene težave, ki spremenijo normalno poravnavo kosti v stopalih, kadite, se redno posvečate fizičnim hobijem ali dejavnostim, kjer je večji pritisk na stopala.

Odstranjevanje kurjega očesa

Večino kurjih očes se odstrani tako, da sledite preprostim nasvetom za nego. Kirurški poseg pride v poštev zgolj v primerih strukturnih deformacij prstov ali stopal. V tem primeru bo morda moral kirurg odstraniti ali ponovno uravnati še kostno tkivo.

Obstajajo seveda še drugi razlogi za operacijo kurjega očesa. Za kirurški poseg se boste morda odločili, če bodo kurja očesa zelo boleča ali če vam bodo tvorbe onemogočale normalno ali udobno hojo.

Domača oskrba kurjih očes

Vedno je dobro poznati tudi nekaj koristnih nasvetov za domačo oskrbo kurjega očesa. Področje s kurjim očesom je dobro namočiti v toplo vodo. Počakati je treba toliko časa, da se koža dovolj zmehča. To je navadno nekje do 10 minut. Nato v vodi namočite smirkovo platno ali plovec. Ko je koža na stopalu še dovolj mehka, plovec nežno premikajte po očesu. Na ta način boste uspešno odstranili odmrlo tkivo.

Nadaljujte z nežnim piljenjem kurjega očesa. Premikajte kamen ali platno samo v eno smer. Pri tem ne smete odstraniti preveč kože. V nasprotnem primeru to lahko povzroči krvavitev ali celo okužbo. Vsak dan na predel z otiščanci nanesite še primerno vlažilno kremo ali losjon. Dobro je izbrati izdelek, ki vsebuje amonijev laktat, sečnino ali salicilno kislino. Omenjene sestavine vam bodo pomagale pri mehčanju kože.